BEBEK VE ÇOCUKLARINIZ İLE EVDE YAPABİLECEĞİNİZ EĞİTİCİ ETKİNLİKLER

Coronavirüs’ün tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılması ile hepimiz için mücadele gerektiren bir süreç başlamış oldu. Bu süreç içerisinde yaşantınızı eve taşımak ve zamanınızı evde verimli bir şekilde geçirmek zorunda kaldınız. Bu yüzden kendinizi iyi hissettirecek ve zamanınızın verimli bir şekilde geçmesini sağlayacak birçok aktivite buldunuz.Bu süreç sizin olduğu kadar bebek ve çocuklarınız içinde verimli bir şekilde geçirilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte en büyük görev siz ailelere düşmektedir. Eğitime ara verilmesine rağmen birçok eğitimci, çocuklar ile sürekli iletişimde olarak onların bu zamanı verimli ve eğitici bir şekilde geçirmesi için çok önemli bir destek sağladı. Ancak unutmayın ki eğitim her zaman ve her yerdedir. Aşağıdaki etkinlikleri evinizdeki malzemeler ile çocuğunuzla birlikte kolayca hazırlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Keyifli zaman geçirmek ile birlikte çocuklarınızın gelişimine de katkı sağlamış olacaksınız.

  1. DUVARDAKİ IŞINLARDAN KURTARILAN TOPLAR

0-2 yaş aralığındaki bir bebeğiniz varsa onun gelişimi sizin için birçok durumdan çok daha önemlidir. Bebeklik döneminde çocuğunuzda desteklemeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi kas ve el becerileri gelişimidir. Kas ve el becerileri gelişiminde yapacağınız çalışmalara her zaman başka becerileri de ekleyerek öğretmeye çalışabilirsiniz. Bir koli bandı alın. Bu koli bandını bebeğinizin ulaşabileceği şekilde duvarda aşağıdan yukarıya doğru bir ışın oluşturur gibi bantlayın. Koli bantlarının üzerine ana renkleri içeren topları yapıştırın. Ardından bantlı bölgenin karşısına renk sayısı kadar küçük kovalar koyun. Bu kovaların her birini ana renklerden birisine boyayın. Bu mümkün değilse tamamıyla o rengi içeren bir kâğıt yapıştırın. Bebeğinize ilk olarak renkleri tanıtın. Devamında ise toplardan bir tanesini çekerek alın. Bebeğiniz ile kovaların olduğu yere gelin ve kovalardan hangisinde aynı renk varsa o kovaya atın. Bebeğinize bu çalışmayı başlamadan önce örnek olarak siz gösterin. Bu çalışma ile bebekler renkleri öğrenebilir. Aynı zamanda topu almak için çeken, kovaya taşımak için tutan ve kovaya atan bebeğin el ve kas becerileri gelişecektir. Top ile aynı renkte olan kovayı bulabilmek için kovaların başına geldiği zaman kovaları inceleyecek ve dikkatli bakmak zorunda kalacaktır. Bu çalışma aynı zamanda bebeğinizin dikkat becerilerine de destek sağlayacaktır.

  • HAMURLU MAKARNALAR

0-2 yaş aralığındaki bebeğiniz ile yapabileceğiniz bir diğer çalışma olan hamurlu makarnalar çalışmasında çocuğunuza öğretmek istediğiniz ana renkli oyun hamurlarının üzerine eşit boylarda çubuklar koyun. Ardından bu çubuklara takabileceği makarnaları oyun hamurları ile aynı olan renklere boyayın. Burada eşit sayıda makarna olmasına dikkat edin. Örneğin 5 adet mavi renk makarna boyadıysanız kırmızı makarnalardan da 5 adet olmalıdır. Makarnalardan birkaç tanesini alın ve rengine göre doğru olan çubuklu oyun hamuruna takın. Ardından bu çalışmayı bebeğinize yaptırın. Bu çalışma ile bebekleriniz ana renkleri öğrenebilir. Elindeki makarnayı alma, tutma ve çubuklara takma aşamasında el becerileri gelişebilir. Aynı zamanda makarna ile oyun hamurunu doğru yere takabilmek için dikkatli olması gerektiği için dikkati ve şekil algısı gelişecektir.

  • YUMURTA KORSANLAR

Yumurta korsanları, 2 yaşından büyük çocuklarınız ile gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak bir yumurta kolisini ortadan ikiye bölün. Bu koli çocuğun korsan gemisidir. Çocuk bu gemiyi istediği gibi boyayabilir. Ardından çocuğunuz ile yumurtaların içini boşaltın ve pamuk doldurun. Bu yumurtalardan korsan insanlar yapın. Yumurta kolisine geminin direklerini dikerek yelkenlerini oluşturun. Pandemi süreci çocukların da durumu anormal olarak karşılamaması için bilgi sahibi olması gereken bir dönemdir. Bu yüzden çalışmayı çocuklarınıza, geminin uzak diyarlardaki bir mikrobu temizlemek için görevlendirildiğini söyleyebilirsiniz. Bu yüzden korsanların ağzına peçetelerden küçük maskeler yapabilirsiniz. Böylece çocuğunuza mikroplardan korunmak için maskenin çok önemli olduğu mesajını vermiş olursunuz. Ardından çocuğunuza korsanların mikrop ile savaşırken nelere dikkat etmesi gerektiği unutmamaları için yelkenlere yazabileceğinizi veya çizebileceğinizi söyleyin. Böylece korsanların daha dikkatli olacağını ona anlatın. Bu korsanlardan bir tanesi çocuğunuz olursa etkinliği daha çok benimseyecektir.

4.PARKUR GÖREVLERİ

Parkur görevleri etkinliğini 2 yaşından büyük çocuklarınız ile rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.Bu etkinlikte çocuğunuza renkli bantlardan bir parkur oluşturun. Çocuk parkura start noktasından başlar. Devamında oku takip ederek kare şeklinde bantlı bölgeye girer. Bu bölgede 5 defa zıplar, çömelir ve ellerini yana açarak zıplar. Bu noktada çocuğun ev içinde fiziksel aktivitesini gerçekleştirebilmesi sağlanır. Devamında çocuk zikzaklı yola gelir. Bu yolun başında çocuğunuzun eline bir kaşık verin ve içine bir pinpon topu koyun. Çocuk bu yolu bantları izleyerek gitmeye çalışırken aynı zamanda elindeki kaşığı tutarak pinpon topunu düşürmemeye çalışacaktır. Düşürdüğü taktirde başa dönmek zorunda kalacaktır. Ardından çocuk kaşık ve topu yere koyarak kare alanda tekrar fiziksel aktiviteyi yapar. Bu bölümden sonra kaşık ve topu eline tekrar alarak koyacağınız yastıkların üzerinden ve önüne çıkan engelden geçerek topu kovaya atar. Engel olarak sandalyeyi koyabilirsiniz. Bu çalışma ile çocuk evde fiziksel aktivite yapabilecek ve dikkat becerisi gelişecektir. Özellikle dürtü sorunu olan yani düşünmeden hızlı bir şekilde hareket eden çocuklar parkuru tamamlayabilmek için sakin ve planlı hareket etmek zorunda kalacaktır.

KAYNAKÇA

  • Brukner, L. (2018). Çocuklar İçin Otokontrol (Cilt 1. Basım). (İ. Erdoğan, Çev.) Sola Kidz.
  • Thomas, B. (2018). Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri 3-12 Yaş Arası. (D. Ağar, Çev.) Sola Kidz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu