ÇOCUKLAR NEDEN ENDİŞELİ OLUR?

Yetişkinler gibi çocuklarda olaylara karşı endişe ve korku duygularına sahip olabilir. Televizyon karşısına oturdunuz ve en sevdiğiniz diziyi izliyorsunuz. İçerideki odadan bir ağlama sesi geliyor ve çocuğunuzun ağladığını görüyorsunuz. Ona sebebini soruyorsunuz ve zorla da olsa sizinle ertesi gün olacak sınavdan kötü alacağını söylüyor. Aslında bunun doğrusu kötü almaktan korktuğunu söylemek istiyor. Ona endişelenecek bir şey olmadığını ve yapabileceğini söylüyorsunuz. Sizi anlamamaya ve ağlamaya devam ettiği zaman ise giderek öfkeleniyorsunuz. Evet siz ailelerin çocuklarınız için tüm zorluklar ile mücadele edip her zaman onların yanında olacağınızı biliyoruz. Bu konuda asla yalnız değilsiniz. Ancak attığınız adımlar ve davranışlar her zaman çocuklarınız için sağlıklı olmayabilir.

Çocuklar gelişim evrelerinin ilk zamanlarında büyük bir oranda ailelerini rol model alırlar. Okul örneğinden bakıldığı zaman çocuğunuzun her zaman yüksek notlar almasını istemeniz ve bunu endişeli bir şekilde dile getirmeniz sonucu çocuğunuzda oluşan bu endişe ona değil size aittir. Acaba kaygılı olan siz misiniz, yoksa çocuğunuz mu? Endişeli bireyler tarafından yetiştirilen çocuklar ailelerinin endişesini bünyesine edinir ve aşırı korumacı bir davranış ile yetiştiği için anne ve babadan ayrılma anlarında yoğun bir endişe yaşar.  Güvenli mesafede korumacı bir davranış sergileyen ve endişe düzeyi daha düşük aileler tarafından yetiştirilen çocukların endişe düzeyi daha düşük olup kendilerine güvenleri daha üst seviyededir.

Çocuğunuz araba ile geçirdiğiniz bir kaza sonucu yaşamının ilerleyen zamanlarında da yaşayacağını ve unutamayacağını düşünerek bir endişeye sahip olabilir ve arabaya binmekten korkabilir. Onunla baban çok iyi araba kullanır veya kaza sadece anlık bir dalgınlıktı gibi yapmış olduğunu konuşmalar rahatlatmayacaktır. Çocuğunuza gereksiz güven vermeye çalışmamalısınız. O şu anda güvende hissetmiyor ve kendi çözümlerini bulmaya ihtiyacı var. Sizin çözümleriniz sadece sizi güvende hissettiriyor. Çocuğun en temel endişesi yaşayacağı olay değil, yaşandığında ne yapacağını bilmemesidir. Bu yüzden onunla endişenin kötü bir şey olmadığını konuşarak ilk olarak bilinmezlikleri ortadan kaldırmaya çalışın.

Sonuç olarak diyebiliriz ki çocuklar günlük yaşamlarında korktukları birçok yaşantıyı tekrar yaşayacakları endişesi hissedebileceği gibi çevresindeki insanların tutumları ile de endişeli hissedebilir.

 

KAYNAKÇA

Thomas, B. (2018). Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri 3-12 Yaş Arası. (D. Ağar, Çev.) Sola Kidz.

Melanie Klein. (2015). Çocuk Psikanalizi. Pinhan Yayıncılık.

Yavuzer, H. (2019). Ana-Baba ve Çocuk. Remzi Kitabevi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu