ÇOCUKLAR VE SÖZ DİNLEMEME

Söz dinlemeyen çocuklar

Çocuklarınıza her zaman kendi isteklerinizi yaptırmanız mümkün olmaz. Çünkü çocuklar yetişkinlerin ağzından çıkan talimatlara göre görevlerini yerine getiren robotlar değildirler. Onların da kendi duygu ve düşünceleri vardır. Bu yüzden asla kendi düşünce ve isteklerinizi yapmakta ona diretmeyin. Çocuklarınızdan yemeğini zamanında yemesi, ellerini yıkaması, dışarı çıkarken eldivenlerini takması gibi birçok istekte bulunabilirsiniz.Çocuğunuz gelişim evresinin bir parçası olarak dünyayı keşfetmeye çalışacaktır. Bu yüzden kendisi denemek isteyecek. Sizin ona sunduklarınız onun için sıkıcı ve zor gelebilir. Çocuk dünyayı keşfetmeye çalışarak kendisine yönelik oluşturmak istediği güven, koşulsuz kabul ve başarabildiğini görme ihtiyacını gidermeye çalışır.

Bu süreç çocuğun öğrenme stili ile de ilgilidir. Çocuğunuz aktif bir öğrenen olabilir ve bisiklete binmeden önce kaskını takmasını istediğiniz de size karşı gelecektir.Düştüğünde canının acıyacağını düşünüp onun için endişelendiğinizi dile getirebilirsiniz. Böyle bir durumda sadece bisiklet sürerken yanında ona eşlik edin ve kaskını yanınızda taşıyın. Ona zarar gelmeyecek şekilde onunla iş birliği içinde olun. Ancak bu şekilde deneyecek ve sonuçlarını gördüğünde sizi daha iyi anlayacaktır. Aktif öğrenen bir çocuğun aksine ihmal edilen bir çocuk, her zaman ihtiyaçlarını kendisi karşılamak zorunda kalmış ve buna alışmış olabilir. Bu yüzden ailenin yol göstermeye çalışması anında onlara karşı güven eksikliği yaşayacak ve kendi kararlarına daha çok güvenecektir.

Özetle söyleyebiliriz ki çocuklar sahip oldukları dünyayı keşfetme ve kendini var etme arzusu ile çoğu zaman söylediklerinizi yapmayarak kendi yapmak istediklerini tercih edebilir. Benzer şekilde çocuğun öğrenme stili de bu tutumunda etkilidir. Yapılması gereken çocuklara denemeleri ve öğrenmeleri için sağlıklı ortamı sunmaktır. Çocuğunuz ile birlikte hangi çalışmaları yapabileceğinizi öğrenmek isterseniz ”Söz dinlemeyen çocuklar ile işbirliği kurmaya yardımcı etkinlikler” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

KAYNAKÇA

Brukner, L. (2018). Çocuklar İçin Otokontrol (Cilt 1. Basım). (İ. Erdoğan, Çev.) Sola Kidz.

Thomas, B. (2018). Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri 3-12 Yaş Arası. (D. Ağar, Çev.) Sola Kidz.

García, Cristina Larroy. (1997). İtaatsiz çocuk kontrolü için stratejiler.İspanya.

Yavuzer, H. (2019). Çocuk Psikolojisi (Cilt 4. Basım). Remzi Kitapevi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu